• Ο χυμός ρόδι είναι απολαυστικός και στην μαγειρική!!
  • Ανακαλύψτε μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνταγές στο διαδίκτυο και φτιάξτε εκπληκτικά κοκτέιλ, smoothies, γλυκά, μαρμελάδες, dressing για σαλάτες αλλά και εκπληκτικά πιάτα με μοναδικές γεύσεις!

Κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ (mocktail) με ρόδι

Κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ (mocktail) με ρόδι
  • Συνολικός χρόνος: 10 λεπτά
  • Μερίδες: 4
  • Θερμίδες: 343
Υλικά
  • 240 ml χυμός ροδιού
  • 60 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 60 ml χυμός λάιμ
  • αναψυκτικό σόδα με γεύση λεμόνι κατά προτίμηση
  • σπόρους από ρόδι
  • παγάκια
  • λάιμ σε φέτες
Εκτέλεση
  • Μοιράζουμε ισόποσα στα 4 ποτήρια τον χυμό ροδιού, τον χυμό πορτοκαλιού και λάιμ και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε παγάκια και σόδα.
  • Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε για γαρνίρισμα τους σπόρους ροδιού και τις φέτες λάιμ.

Κέικ με χυμό ρόδι

Κέικ με χυμό ρόδι
Υλικά
  • 250 γρ. φαρινάπ
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 2 κ.σ. πετιμέζι
  • 100-110 γρ. χυμό ρόδι
  • 1 1/2 κ.σ. λιναρόσπορο σπασμένο
  • 1/4 κ.γ. τζίντζερ
Εκτέλεση
  • Χτυπάς αλύπητα στο μίξερ βούτυρο με ζάχαρη ν’ αφρατεψουν
  • Προσθέτεις αυγά αφού έχεις χαμηλώσει την ταχύτητα του μιξερ
  • Προσθέτεις πετιμέζι και χυμό ροδι.
  • Τελευταία προσθέτεις αλεύρι, λιναρόσπορο και τζίντζερ.
  • Στους 170 για 50′ στον αέρα
  • Καλή επιτυχία!!!

Virgin Paloma - Κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ

Virgin Paloma Κοκτέιλ με ρόδι χωρίς αλκοόλ
Mocktail σημαίνει κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ. Δεν υστερεί όμως σε τίποτα σε γεύση και αρώματα! Γιορτινό, δροσερό και υπέροχο, αυτό το κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ θα γίνει η τέλεια συντροφιά για την παρέα σε γιορτινά και όχι μόνο μαζώματα.
Για το virgin Paloma
  • 150 ml χυμό ροδιού
  • 1/2 ροζ γκρέιπφρουτ
  • 1/2 λάιμ (χυμό)
  • 150 ml σόδα αναψυκτικό
  • 2 κ.σ. σιρόπι τζίντζερ
Για το σιρόπι τζίντζερ
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 1/2 φλ. νερό
  • 10 φύλλα δυόσμου
  • 1 μικρή φλούδα λάιμ
Για το σερβίρισμα
  • 1 φέτ. γκρέιπφρουτ
  • 1 φέτ. λάιμ
  • Φρέσκο δεντρολίβανο
  • Φρέσκο δυόσμο
  • Ρόδι καθαρισμένο
  • Τριμμένο πάγο
  Εκτέλεση
  • Για το σιρόπι τζίντζερ: Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, το τζίντζερ, το λάιμ (φλούδα) και νερό. Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 2′. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον δυόσμο. Αφήνουμε στην άκρη για 10′. Σουρώνουμε το σιρόπι και το διατηρούμε στο ψυγείο για τα cocktails.
  • Για το mocktail: Βρέχουμε το χείλος 2 ποτηριών και τα βουτάμε σε ζάχαρη να ντυθούν. Βάζουμε στα ποτήρια τριμμένο πάγο. Ισομοιράζουμε τα υλικά: χυμό ρόδι, χυμό γκρέιπ φρούτ, λάιμ, σιρόπι τζίντζερ και τα καθαρισμένα ρόδια κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την σόδα, ανακατεύουμε και γαρνίρουμε το ποτήρι. Γαρνίρουμε με φέτα γκρέιπφρουτ, φέτα λάιμ και βότανα ολόκληρα κλωνάρια.

Smoothie αποτοξίνωσης

Smoothie αποτοξίνωσης με χυμο ρόδι
Υλικά
  • 1 μπανάνα ώριμη
  • 1 φρέσκο ρόδι καθαρισμένο (ή μόνο τον χυμό του)
  • 1 μάνγκο ώριμο
  • 1 φλ. παγωμένα φρούτα του δάσους
  • 1 κ.σ σπόρους chia
  • 1 κ.σ λιναρόσπορο
Εκτέλεση
  • Για το smoothie αποτοξίνωσης, βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και πολτοποιούμε για λίγα δευτερόλεπτα.
  • Τα παγωμένα φρούτα όταν χτυπηθούν στο μπλέντερ, δίνουν στο smoothie υφή μαλακού σορμπέ.
Σπιτική μαρμελάδα ρόδι με υπέροχη γεύση και χρώμα που ζαλίζει!! Ταιριάζει τέλεια σε ψωμί για πρωινό ή σε κέικ, τη σερβίρουμε με πιατέλα τυριών ή πλάι σε σε ψητό κρέας και πουλερικό. Είναι ιδανική για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Υλικά
  • 6 φλ. χυμό από ρόδι (φρέσκο)
  • 2 ρόδια κόκκινα καθαρισμένα
  • 2 μήλα ψιλοκομμένα
  • 3 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 λεμόνι (το χυμό του)
  • 3 βάζα με καπάκι (250 ml)(αποστειρωμένα και ζεστά)
Εκτέλεση
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μικρά καρέ. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και σε μέτρια φωτιά, αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σαν πουρές το μήλο.
  • Προσθέτουμε το χυμό ροδιού κι ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε να πάρει βράση και να βράσει για επιπλέον 15 λεπτά και να πυκνώσει ελαφρά για τη σπιτική μαρμελάδα ρόδι από την Αργυρώ.
  • Προσθέτουμε τους σπόρους ροδιού (προαιρετικά 1 σφηνάκι ρούμι μαύρο) και το λεμόνι και βράζουμε για 5 λεπτά επιπλέον.
  • Γεμίζουμε με προσοχή τα αποστειρωμένα ζεστά βάζα μέχρι πάνω, με την καυτή μαρμελάδα ρόδι. Σφραγίζουμε τα βάζα με το καπάκι τους.
  • Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, στρώνουμε πανί στον πάτο της. Βάζουμε τα βάζα ανάποδα μέσα στην κατσαρόλα, με το καπάκι να ακουμπά στον πάτο της. Γεμίζουμε με καυτό νερό να σκεπάζονται τα βάζα.
  • Από την ώρα που θα πάρει βράση το νερό, βράζουμε τη μαρμελάδα ρόδι μέσα στα βάζα, για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Με προσοχή αφαιρούμε τα καυτά βάζα. Τα αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας αναποδογυρισμένα, μέχρι να κρυώσουν τελείως.
  • Διατηρούμε τη μαρμελάδα ροδι σε δροσερό σημείο της κουζίνας ή στο ψυγείο. Από την ώρα που ανοίγουμε ένα βάζο με μαρμελάδα, τη διατηρούμε στο ψυγείο. Κλειστή στο βάζο της, η μαρμελάδα ρόδι διατηρείται για αρκετούς μήνες σε δροσερό σημείο.

Ντρέσινγκ για πράσινες σαλάτες με χυμό ροδιού

Ντρέσινγκ για πράσινες σαλάτες με χυμό ροδιού
Πρωτότυπο και με υπέροχο χρώμα ντρέσινγκ με χυμό ροδιού για πράσινες σαλάτες. Σερβίρουμε με σπόρους ροδιού για περισσότερο χρώμα στις σαλάτες μας. Το ντρέσινγκ με χυμό ροδιού μπορεί να συνοδεύσει και ένα πιάτο με κοτόπουλο.  Ο χυμός ροδιού θεωρείται superfood. Φυσικά μπορούμε να τον πίνουμε ως χυμό, αλλά με τη συνταγή μας τον προσθέτουμε και στα γεύματά μας.
Υλικά
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζανιού χυμός ροδιού
  • 3 κ.σ. λευκό βαλσάμικο ξίδι
  • 1-2 κ.σ. μέλι
  • 1 κρεμμυδάκι πράσινο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη (προαιρετικά)
  • Aλάτι
  • Άσπρο πιπέρι
Εκτέλεση
  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τα αφήνουμε τουλάχιστον για 1 ώρα στο ψυγείο.
  • Σερβίρουμε ιδανικά με πράσινη σαλάτα.
  • Γαρνίρουμε με σπόρους ροδιού.

Πανακότα με σως ροδιού

Πανακότα με σως ροδιού
H πανακότα είναι από τα πιο γνωστά γλυκίσματα Ιταλικής προέλευσης. Αποτελεί μαγειρεμένη κρέμα και στερεοποιημένη με ζελατίνη. Το όνομά της στα ιταλικά σημαίνει «ψημένη κρέμα» και είναι πολύ διαδεδομένο έδεσμα στα Επτάνησα.
Υλικά για την κρέμα πανακότα
  • 600 γρ. γάλα καρύδας ή αμυγδάλου
  • 60 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 10 γρ. φύλλα βιολογικής ζελατίνας
Υλικά για την σως ροδιού
  • 300 γρ. χυμό ρόδι
  • 300 γρ. καστανή ζάχαρη
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ρόδι καθαρισμένο
  • λίγα φύλλα δυόσμου φρέσκου
Εκτέλεση
  • Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό έως ότου μαλακώσουν. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα καρύδας με την ζάχαρη και την τοποθετούμε στην φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας, ελαφρώς στυμμένα. Ανακατεύουμε να λιώσουν και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά, να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Το αδειάζουμε σε ποτήρια και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα (περίπου 4 ώρες).
  • Σως ροδιού: Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε τον χυμό ροδιού και την καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι. Θα χρειαστεί περίπου 8 λεπτά αφού πάρει βράσει. Δοκιμάζουμε το σιρόπι και λίγα λεπτά πριν το αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε ελάχιστο κορν φλάουρ αν χρειαστεί. Την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Την βάζουμε είτε σε φόρμα, είτε σε ποτήρια. Σερβίρουμε την πανακότα με την σως και γαρνίρουμε με σποράκια ροδιού και φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου.

Healthy σπαγγέτι με σάλτσα ροδιού

Healthy σπαγγέτι με σάλτσα ροδιού
Special μακαρονάδα από τον Άκη Πετρετζίκη με κατσικίσιο τυρί, χυμό ροδιού, σπαγγέτι high protein και καρύδια. Extra bonus: είναι κατακόκκινη και super healthy!
Υλικά 
  • 500 γρ. χυμό ροδιού
  • 80 γρ. κρέμα βαλσάμικο
  • 20 γρ. μέλι
  • 400 γρ. σπαγγέτι, high protein
  • αλάτι
  • 150 γρ. κατσικίσιο τυρί
Εκτέλεση
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε τον χυμό.
    Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικο, το μέλι και βράζουμε 6-8 λεπτά για να πέσει ο όγκος της σάλτσας και να δέσει.
  • Παράλληλα, σε κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε τα σπαγγέτι, αλάτι και βράζουμε 1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Σουρώνουμε τα σπαγγέτι και τα μεταφέρουμε μέσα στη σάλτσα. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό για να τραβήξουν τη σάλτσα.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το κατσικίσιο τυρί. Ψήνουμε 1 λεπτό από κάθε πλευρά για να πάρει χρώμα. Εναλλακτικά, σπάμε το τυρί σε κομμάτια μέσα στο τηγάνι με τα σπαγγέτι και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε τα σπαγγέτι και το κατσικίσιο τυρί με τα καρύδια και το ρόδι.

Ψαρονέφρι γεμιστό με μανιτάρια και σάλτσα ροδιού

Ψαρονέφρι γεμιστό με μανιτάρια και σάλτσα ροδιού
Άτομα: 2-3, Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά, Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 20 λεπτά.
Υλικά 
  • ½ κιλό ψαρονέφρι (ανοιγμένο σε φιλέτο)
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκόρδο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 200 γρ. φρέσκα μανιτάρια λευκά
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Θυμάρι
  • 100 γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης
Για τη σάλτσα ροδιού
  • Χυμό από 2 ρόδια (περίπου 300 ml χυμός)
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καστανή
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά τις σούπας φρέσκο βούτυρο αγελάδας
Εκτέλεση
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Τα σοτάρουμε μαζί με το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε 4 κομμάτια, την πιπεριά κομμένη σε καρέ, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι. Τα αφήνουμε για μερικά λεπτά μέχρι να μαραθούν.
  • Πλένουμε το ψαρονέφρι, το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και το απλώνουμε πάνω σε μία επιφάνεια. Απλώνουμε την ξινομυζήθρα πάνω στο ψαρονέφρι και από πάνω βάζουμε στη μισή πλευρά του φιλέτου τη γέμιση με τα μανιτάρια.
  • Τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό και δένουμε με το σπάγκο. Αλατοπιπερώνουμε το ρολό, το βάζουμε σε μία γάστρα και από πάνω ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μερικά κλωνάρια δεντρολίβανο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 1 ώρα με κλειστό καπάκι γυρίζοντας το ρολό κάθε μισή ώρα. Βγάζουμε το καπάκι και ψήνουμε για ακόμη 20 λεπτά για να ροδίσει το ρολό.
  • Για να φτιάξουμε τη σάλτσα ροδιού βράζουμε το χυμό ροδιού με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε το χυμό ροδιού. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να έχουμε μία σάλτσα.
  • Σερβίρουμε το ρολό ψαρονέφρι (χωρίς το σπάγκο) σε πιατέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα ροδιού και πασπαλίζουμε με ρόδια και καρύδια.

Γλυκόξινο κοτόπουλο με σάλτσα ρόδι

Κοτόπουλο-Γλυκόξινο-με-Σάλτσα-Ρόδι-640x427
Ένα αγαπημένο πιάτο, όπως το γλυκόξινο κοτόπουλο, μπορεί να απογειωθεί αν την σάλτσα την φτιάξετε μόνοι σας και ειδικά με φρέσκο χυμό από ρόδι.
Υλικά  3 καθαρισμένα στήθη από κοτόπουλο (κοντά στα 750 γρ)
  • 200 ml χυμό ροδιού από 2 μεγάλα ρόδια
  • 2 κουταλιές σόγια
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 60 γρ κορν φλάουρ
  • 40 γρ μαύρη ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλιά κορν φλάουρ
  • ηλιέλαιο
Εκτέλεση
  • Πλένουμε και κόβουμε σε λεπτές λωρίδες τις πιπεριές και το κρεμμύδι και τα κρατάμε σε ένα μπωλ. Καθαρίζουμε το κοτόπουλο και κόβουμε κάθε φιλέτο στη μέση σε 2 λεπτά κομμάτια. Αν είναι αρκετά χοντρό, μπορείτε να το κόψετε και σε 3 μέρη. Κάθε κομμάτι το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες, όπως τα λαχανικά μας.
  • Σε ένα σκεύος ρίχνουμε τα 60 γρ του κορν φλάουρ με το αλάτι και στη συνέχεια προσθέτουμε όλο το κοτόπουλο και ανακατεύουμε.
  • Ζεσταίνουμε καλά ένα γοκ ή ένα τηγάνι με ηλιέλαιο και τηγανίζουμε το κοτόπουλο σε δόσεις. Μόλις τα κομμάτια πάρουν ωραίο χρώμα, τα αποσύρουμε και τα στραγγίζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας.
  • Στύβουμε τα ρόδια και μετράμε 200 ml από τον χυμό τους. Σε αυτόν προσθέτουμε τη σόγια, τη μαύρη ζάχαρη, μία κουταλιά κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά.
  • Ζεσταίνουμε πάλι καλά ένα καθαρό γοκ ή ένα τηγάνι, ρίχνουμε 1 κουταλιά λάδι και σοτάρουμε γρήγορα τα λαχανικά για 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα και την αποσύρουμε από την εστία.
  • Σερβίρουμε το Γλυκόξινο Κοτόπουλο με Σάλτσα Ρόδι μαζί με ρύζι basmati και στολίζουμε με λίγο φρέσκο ρόδι.
elGreek